Waarom een RI&E onmisbaar is en waarom je het beter aan de pro's overlaat
Als ondernemer ben je altijd druk in de weer met het runnen van je bedrijf. Klanten tevreden houden, de boekhouding op orde houden en zorgen dat de koffiemachine niet weer dienst weigert. Maar er is één ding dat soms over het hoofd wordt gezien en dat cruciaal is voor het welzijn van jouw bedrijf én je medewerkers: de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, oftewel de RI&E.
Wat is die RI&E nou eigenlijk?
Laten we het simpel houden. De RI&E is als het ware de check-up van je bedrijf. Het is een grondige analyse van alle mogelijke risico's op de werkvloer. Van een losliggende kabel tot aan chemische stoffen die ergens verstopt liggen. Kortom, een soort superheld die onzichtbare gevaren in kaart brengt voordat ze toeslaan.
Waarom is zo'n RI&E nou zo belangrijk?
Wettelijke plicht
Het uitvoeren van de RI&E is wettelijk verplicht wanneer je medewerkers samen meer dan 40 uur werk per week werken. Simpel gezegd, eigenlijk heeft elke organisatie er dus een nodig.
Wanneer de inspectie SZW langskomt, of erger nog – wanneer er een bedrijfsongeval plaatsvindt – en je kunt geen RI&E voorleggen, dan krijg je een boete of zelfs een proces-verbaal opgelegd. Heb je wel medewerkers in dienst, maar werken zij gezamenlijk minder dan 40 uur per week? Dan hoef je alleen een verkorte RI&E op te stellen, de zogenaamde Checklist Gezondheidsrisico’s.
Je moet voor elk filiaal of vestiging van waaruit medewerkers werken, een aparte RI&E opstellen. Het kan voorkomen dat risico’s overeenkomen, maar je benoemt ook de risico’s die specifiek voor die plek gelden.
Bescherming van je personeel
Jij wilt toch ook dat je personeel 's ochtends met een gerust hart naar het werk komt? Dit doe je niet alleen omdat het moet, maar ook voor jezelf: onderzoek toont aan dat mensen 10% beter presteren in een gezonde werkomgeving. En er zijn nog meer voordelen. Denk bijvoorbeeld aan een lager verloop, minder verzuim, een hogere productiviteit en zelfs een hogere winst. Een RI&E zorgt ervoor dat mogelijke gevaren worden opgespoord en aangepakt voordat ze tot serieuze problemen leiden.
Besparen op kosten
Voorkomen is niet alleen beter dan genezen, het is ook goedkoper. Een ongeluk op de werkvloer kan niet alleen menselijk leed veroorzaken, maar ook flinke kosten met zich meebrengen. Denk aan medische kosten, productieverlies en imagoschade.
Waarom niet gewoon zelf doen?
Misschien denk je nu: "Dat kan ik toch zelf wel regelen?" Dat klopt, maar bedenk je wel dat een RI&E een vak apart is. Het is niet alleen een kwestie van een rondje door het kantoor lopen en wat notities maken. Daarnaast is het in de meeste gevallen ook verplicht je RI&E te laten toetsen. Een belangrijke stap, omdat je zo weet of alles juist gedaan is en je medewerkers goed beschermd zijn tegen de risico’s. Er zijn een paar situaties waarin toetsing niet nodig is. Of het wel of niet moet, hangt bijvoorbeeld af van de grootte van je bedrijf en het soort RI&E-instrument dat je hebt gebruikt. Een professionele RI&E wordt opgesteld door mensen met kennis van zaken.
Drie redenen om het aan de pro's over te laten
Expertise
Een professional weet waar hij of zij naar moet zoeken. Ze hebben ervaring met diverse bedrijfstakken en kennen de valkuilen. Jij hebt verstand van jouw bedrijf, zij van veiligheid.
Efficiëntie
Tijd is geld, toch? Een professional kan sneller en efficiënter de RI&E uitvoeren. Geen tijd verspillen aan het uitzoeken van regeltjes en voorschriften, maar direct aan de slag met de echte risico's.
Onafhankelijkheid
Een externe expert kijkt met een frisse blik naar jouw bedrijf. Geen bedrijfsblindheid, maar een objectieve beoordeling van de situatie.
Conclusie
Een RI&E is als een verzekering voor jouw bedrijf en je medewerkers. Het is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een investering in een veilige werkomgeving. Laat het over aan de professionals, zodat jij je kunt blijven richten op waar je goed in bent: ondernemen. Veilig én efficiënt.